Loeplampen

Het praktische van een klemspot is dat je hem waar dan ook kunt klemmen en je hebt direct een handige lichtbron. Voor sommige hobby's en werkzaamheden wil je echter nog wat extra. Een loeplamp klem je aan een bureau of werkbank en biedt je een vergrootglas met lichtring, zodat je je handen vrij houdt. We bieden loeplampen met verschillende dioptrieën en manieren om te zwenken en te draaien. Zo kun jij met volle concentratie aan de slag met de ideale vergroting en verlichting.

Waarom een loeplamp?

Een loeplamp is een klemspot met een ingebouwd vergrootglas. Dankzij de zwenkbare arm kan hij op verschillende hoogtes en in specifieke richtingen worden ingesteld. De loeplamp kan als leeslamp of bureaulamp gebruikt worden, maar is vooral bedoeld als hulpmiddel bij hobby’s of professioneel gebruik. Het is dus een praktisch attribuut voor modelbouw, elektronicareparaties en borduren, maar ook voor allerlei klusjes van schoonheidsspecialisten, zoals bij de nagels of voor huidverzorging. Doordat de lamp in de loep zit, kan deze perfect worden gericht op precies datgene dat vergroot en verlicht moet worden. Terwijl je door de lens kijkt, zijn je handen dan vrij om te werken en het licht blijft stabiel schijnen waar het hoort. Door de lens af te dekken met een speciale kap, blijft deze stofvrij en helder. Ook is dit veiliger voor loeplampen die voor een raam staan, omdat zonlicht op een lens brandgevaar kan veroorzaken. Dankzij de klem kan de hele armatuur aan een werkbank of op een bureau worden vastgemaakt. Alle loeplampen worden aangesloten op de netstroom via een stekker. Hoe sterk de lens is, is afhankelijk van de dioptrie. Dit verschilt per loupelamp.

Dioptrieën

De sterkte van de lens van een loeplamp wordt uitgedrukt in dioptrie. Dit is een eenheid voor “lichtbrekende kracht”: een lens of een spiegel. Hoe hoger de dioptrie, hoe vaker dat wat onder de loep ligt, vergroot wordt. Dit gaat in stappen van 0.25 maal vergroting, bij elke dioptrie hoger. Zo vergroot een lens van 3 dioptrie 1.75 keer. Zo'n lens wordt gebruikt om kleine lettertjes te kunnen lezen, of door postzegelverzamelaars om een betere blik op de collectie te kunnen werpen. Twee stapjes hoger zit je al op een vergroting van 2.25 maal, dat is dan een lens met 5 dioptrie. Zo'n loeplampen worden vooral gebruikt bij secure werkzaamheden zoals modelbouw en elektronicareparaties, maar ze zijn ook geliefd bij schoonheidsspecialisten. De vergroting kan nog hoger: bij 6 dioptrie is de vergroting 2.5 maal en bij 8 dioptrie wordt het object drie maal groter. Om vier maal te vergroten zit je al op 12 dioptrie. Dit zijn zeer specialistische lenzen die gebruikt worden bij erg gedetailleerd werk. Let bij het uitzoeken van een loeplamp geschikt voor jouw werkzaamheden niet enkel op de dioptrie, maar ook op de sterkte van het licht.

De voordelen van led loeplampen

In alle loeplampen zit een ring met verlichting, zodat je extra goed zicht hebt op het object dat je wilt vergroten. Dit kan een klassieke TL-buis zijn, of ledverlichting. Een groot voordeel van ledverlichting is dat dit type lamp geen warmte afgeeft. Misschien ken je het nog wel van gloeilampen, dat je onder de lamp staat en de warmte van de lamp op je hoofd kunt voelen. Ledlampen hebben deze warmteontwikkeling niet, wat er ook nog eens voor zorgt dat ze een stuk zuiniger zijn in gebruik. Dat is niet alleen milieubewuster, maar ook nog eens goedkoper in gebruik. Ledverlichting is gebaseerd op een andere technologie dan ouderwetse lampen, waardoor ze goed bestand zijn tegen vaak aan- en uitschakelen. Dat is ideaal voor een loeplamp met klem, omdat je deze waarschijnlijk niet elke avond als sfeerverlichting gebruikt, maar enkel wanneer je hem nodig hebt voor hobby of werk. Hoewel de meeste ledlampen vervangbare lichtringen hebben, is het dus bij ledverlichting niet vaak nodig om de lamp te vernieuwen. De lichtkleur van loeplampen is altijd koud wit, een heldere kleur, zoals bij daglichtlampen. In combinatie met de juiste dioptrie zorg je voor een ideale lamp voor jouw werk of hobby.

Klemmen en zwenken

Een klemspot met loeplamp gebruik je zodat je een vergrootglas kunt gebruiken en toch twee handen vrijhoudt met secuur werken of hobby'en. Het is dan ook de bedoeling dat je deze lampen precies zo kunt richten, dat jij tijdens het knutselen makkelijk door de lens heen kunt kijken, hoe je ook staat of zit. Zo zorg je voor een prettige en ergonomische werkhouding. Daarom hebben deze loeplampen dan ook altijd een zwenkbare of buigbare arm. Een zwenkbare arm kun je verstellen, meestal met twee of drie buigpunten. Enkele lampen hebben een flexibele zwanenhals, deze kan in redelijke vrijheid naar alle kanten worden bewogen en vastgezet. Een ander voordeel van deze zwenkbaarheid is dat de loeplamp ook ingeklapt kan worden op momenten dat je hem even niet gebruikt. Dankzij de handige klem-bevestiging kun je natuurlijk ook de hele lamp eenvoudig loshalen en opgevouwen opbergen, zonder dat je hoeft te schroeven.

Vragen en advies

Kies de loeplamp die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een lkemspot of loupelamp? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,3
Zeer goed "Zeer tevreden over de eerste klemspot die ik gekocht heb, ik heb er inmiddels nog twee bij besteld voor de kinderen " 9,0
Uitstekend "Ik ben zeer te spreken over de prijs/kwaliteit verhouding, anders had ik de gamma en de praxis 3 keer door moeten lopen. " 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links