LED klemspots

Welke toepassing je ook hebt voor je klemspot, ledverlichting is een goede keuze. Het is een zuinig soort verlichting, het heeft een lange levensduur en de lamp en de armatuur worden niet warm. Zo kun je jouw led klemspot makkelijk gebruiken als led leeslamp of als led loeplamp. Je hebt geen last van de hitteafgifte en je kunt met gemak de armatuur nog aanraken. De verlichting is gericht en helder, wat het een perfect soort lamp maakt voor jouw functionele verlichting.

Toepassingen van led klemspots

Doordat in ledverlichting geen gloeidraad meer wordt gebruikt, is er ook geen excessieve warmteontwikkeling meer. Een led klemspot werkt op de nieuwe techniek, en blijft op een veilige en aangename temperatuur. Je kunt de lamp en de behuizing nog gewoon aanraken als het licht aan staat of net aan heeft gestaan, zodat je hem kunt draaien, zwenken en richten. Ook kun je er met gemak vlakbij of onder zitten, zonder dat je het zelf te warm krijgt. Dat maakt ledverlichting een praktische toepassing voor bijvoorbeeld een led leeslamp of een led loeplamp. Een loeplamp is een led klemspot met ingebouwd vergrootglas, meestal gebruikt voor knutselwerk of professionele toepassingen. De spot kan zo gericht worden, dat je makkelijk door de loep kijkt en het licht precies op je werkzaamheden valt. Omdat de lamp niet warm wordt, kun je makkelijk lang doorwerken. Hetzelfde geldt voor de led leeslamp: je zit er vlak onder of vlakbij, en je kunt genieten van heldere verlichting zonder de extra opwarming. Ook kun je led klemspots goed gebruiken voor het verlichten van schilderijen of muren. Bij gloeilampen kun je na verloop van tijd warmtevlekken gaan zien, bij een led klemspot is dat niet het geval.

Hoe werkt ledverlichting?

Een gloeilamp werkt doordat met elektrische stroom een gloeidraad wordt verhit tot een hoge temperatuur. Die hitte wordt zo sterk dat de draad licht gaat geven. Omdat er een behuizing om de lamp heen zit, kan er geen zuurstof bij de gloeidraad komen. Als dat wel zou gebeuren, brandde de draad direct door. Tegenwoordig wordt echter steeds meer ledverlichting gebruikt, zoals in onze klemspots. Dit is een heel andere techniek. Er loopt wel nog een elektrische stroom, maar in plaats van een gloeidraad wordt er een halfgeleidercomponent gebruikt. Deze zendt licht uit als de elektrische stroom in de doorlaatrichting erdoorheen loopt. ‘Led’ betekent dan ook ‘light-emitterende diode’. De halfgeleider heeft een positieve en een negatieve zijde, met respectievelijk positief geladen deeltjes en extra elektronen. Tussen deze zijden in ontstaat een zogenaamde ‘verboden zone’, in het midden. Wanneer er een spanningsbron wordt aangesloten, gaan de deeltjes naar elkaar toe bewegen. Als een negatief elektron en een positief deeltje met elkaar reageren, komt er energie vrij: een foton. Deze fotons samen vormen een lichtstraal: de ledlamp in onze led klemspot. Door de materialen in de lamp te veranderen, kunnen andere kleuren licht worden gemaakt, onafhankelijk van de kleur behuizing.

Voordelen van ledverlichting

Naast het feit dat ledverlichting niet zo warm wordt als andere types verlichting, zijn er nog meer voordelen aan klemspots met ledverlichting. Dankzij de andere technologie die wordt gebruikt, is dit type verlichting ook beter bestand tegen vaak aan- en uitschakelen. Heb je een lamp die je telkens voor kortere momenten gebruikt, dan is ledverlichting een goede keuze. Ook kunnen ze beter tegen beweging, doordat de gebruikte materialen veel minder kwetsbaar zijn dan bij bijvoorbeeld gloeilampen. Dat is voordelig in led loeplampen. Deze worden nog wel eens gedraaid, versteld of aangestoten. Bovendien is zo’n ledlamp meteen op volle lichtsterkte, terwijl veel andere soorten verlichting zoals spaarlampen of gloeilampen een opwarmtijd hebben. Maar ook led klemspots die veel uren branden, hebben een voordeel: ze zijn energiezuiniger. Dat is beter voor het milieu en beter voor je energierekening. Een ledlamp is bijvoorbeeld tien keer zo zuinig als een halogeenlamp. Maar dit type verlichting is niet alleen beter voor het milieu vanwege het lage verbruik, maar ook vanwege de manier van fabriceren. Er is minder CO2-uitstoot en er zitten geen giftige stoffen in, zoals bij spaarlampen of tl-buizen. Een led klemspot gaat ook erg lang mee, waardoor je lang vooruit kunt.

Lumen en wattage

Vroeger werd de lichtsterkte van een lamp uitgedrukt in wattage. Dat kan bij gloeilampen prima, omdat de hoeveelheid gebruikte energie een goede indicatie is van de lichtsterkte. Ledverlichting is echter veel energiezuiniger, waardoor deze manier van lichtopbrengst uitdrukken niet geschikt is voor led klemspots. In plaats daarvan wordt de eenheid ‘lumen’ gebruikt. Dit is een universele eenheid om uit te drukken hoeveel licht een lichtbron afgeeft, waardoor vergelijken tussen bepaalde types en formaten verlichting makkelijker wordt. Ledverlichting is minder diffuus dan bijvoorbeeld een gloeilamp, en een led klemspot heeft dan ook gerichtere verlichting. Ledverlichting wordt dan ook vaker gebruikt als functionele verlichting, zoals bij je led leeslamp en je led loeplamp. Door te kijken naar de hoeveelheid lumen van je led klemspot, kun je makkelijk vergelijken welke lamp het sterkst is. Het wattage kan per uitvoering verschillen, maar zal in alle gevallen veel lager zijn dan bij andere types verlichting.

Vragen en advies

Kies de led klemspot die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een led klemspot? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,3
Zeer goed "Zeer tevreden over de eerste klemspot die ik gekocht heb, ik heb er inmiddels nog twee bij besteld voor de kinderen " 9,0
Uitstekend "Ik ben zeer te spreken over de prijs/kwaliteit verhouding, anders had ik de gamma en de praxis 3 keer door moeten lopen. " 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links